verslag U11/U13 Aalst

En zo was er de eerste competitie van het seizoen voor onze U11 en U13 te Aalst.  Zondag 22 januari 2023 was een koude ochtend, aan de sporthal te Aalst was het superdruk, met een lange wachtrij om binnen te geraken, deze competitie was dan ook ruim voor afsluiten van de inschrijvingen al volgeboekt.  Margot Lewyllie Claes, Rowan Aelbrecht en Aaron Van Bever waren de U11 deelnemers in de voormiddag voor onze club.

Voor alle drie was het hun eerste deelname aan een officiële competitie, wat dus toch wel voor de nodige zenuwen voor het onbekende zorgde.

Voor de start van de wedstrijden was er nog de gemeenschappelijke opwarming op muziek en daarna werd eraan begonnen.

Margot mocht als eerste van start. Haar eerste wedstrijd was in evenwicht. Margot kon zelf ook meerdere keren een worp inkomen, een houdgreep aanzetten en zelf ook uit een houdgreep geraken. Toch raakte ze op achterstand met een waza-ari (half punt) na een beenworp van haar tegenstander. En kon ze de wedstrijd uitkampen. Niet slecht voor een allereerste wedstrijd.  De tweede en derde wedstrijd waren wel wat moeilijker maar verliepen volgens hetzelfde scenario, de tegenstandster kon in beide wedstrijden een heupworp inkomen en onmiddellijk  Margot in houdgreep nemen. Blijven doorzetten Margot, je komt er wel.

Aaron mocht als tweede van start. In zijn eerste match slaagde zijn tegenstander er 2 maal in een beenworp (o-soto-gari) uit te voeren, ippon voor de tegenstander. Tijdens de tweede wedstrijd raakten beide judoka’s op de grond en kon Aaron toch wel knap weerwerk tonen op de grond, maar desondanks kwam hij toch in een houdgreep terecht waaruit ontsnappen geen optie was. En het ging altijd beter want in de derde wedstrijd had Aaron een aantal kansen om zijn tegenstander in houdgreep te nemen, maar door gebrek aan ervaring lukt dat nog niet. Tijdens die wedstrijd kwam Aaron na een heupworp in een houdgreep terecht. Ook hier, blijven doorzetten Aaron, het zal altijd beter gaan.

Rowan diende het langst te wachten alvorens zijn poule aan de beurt was. Maar Rowan bleef hier rustig onder. Tijdens zijn debuutwedstrijd kon zijn tegenstander toch tweemaal een punt scoren door een beenworp in te komen (o-soto-gari). Heupworpen zijn heel populair (zeker Koshi-guruma) want ook Rowan ontsnapte er niet aan in zijn tweede en derde wedstrijd. Maar in de tweede wedstrijd slaagde Rowan er toch bijna in om uit een houdgreep te komen nadat de tegenstander bij hem een heupworp kon inkomen.  Na alle drie de wedstrijden bleef Rowan altijd glimlachen, blijf deze instelling houden Rowan, ze zal je zeker helpen.

Ook al waren er nog geen gewonnen wedstrijden, die komen wel . Het was een zeer leerrijke voormiddag en die medaille…. Die geeft toch een gevoel van overwinning. Want plezier beleven aan meedoen is het belangrijkste, een wedstrijdje winnen dat komt wel mettertijd. 

Dan was het de beurt aan onze namiddag judoka’s de U13. Daar waren ze met 2 voor onze club. Voor Lukas was het zijn allereerste keer op competitie en ook voor Fanny was het lang geleden.

Fanny kwam met een beetje twijfel op de mat en werd al snel gevloerd met een stevige koshi guruma. Dat maakte haar snel wakker, want in de tweede wedstrijd trok ze vurig ten strijde en liet mooie zaken op grond zien. Tot plots ze in een zeer licht toegekende houdgreep lag. Ze lag op haar buik, maar kon zich niet nog meer bevrijden uit de greep. Dikke pech voor Fanny. In haar derde en finale wedstrijd moest ze het opnemen tegen een stevige tegenstander met een voorliefde voor hiza guruma (knie rad). Fanny werd als een paardenmolen rondgeslingerd maar kon aan de storm weerstaan. Halverwege de kamp was de tegenstandster moe en was het teken voor Fanny om te beginnen aan haar offensief. Eerst met een paar schuchtere o-uchi garis, gevolgd door een aantal meer overtuigende o soto garis. Helaas slaagde ook Fanny er niet in haar tegenstandster te vloeren, waardoor het aan de scheidsrechter was om te beslissen wie er met de overwinning naar huis mocht: de vinger wees naar de tegenstander. Jammer, echt een dubbeltje op zijn kant, het was zeker geen gemakkelijke beslissing voor de scheidsrechter. Algemeen miste Fanny wat competitie ritme, nodig om door te duwen in de wedstrijd waar nodig. Bij deze is haar competitiegeest wakker en zeker klaar voor het volgende toernooi!

Net als Rowan was het lang wachten voor Lukas, die desondanks toch zijn koel kon bewaren. Toen het eindelijk aan Lukas was om de tatami te betreden, werd hij net als Fanny gevloerd met een koshi guruma (heup rad). Een beetje verrast door de intensiteit van zijn eerste toernooi. In de tweede wedstrijd liet hij toch al snel enkele flitsen van zijn talent zien door het zijn tegenstander knap lastig te maken. Met een ongelukje verliest hij toch de wedstrijd. In de derde wedstrijd brak Lukas helemaal door. vooral op grond was hij een gesel voor de tegenpartij. Het ontbrak hem enkel aan ervaring om de wedstrijd helemaal af te maken met houdgreep. desondanks hield hij mooi stand en was het opnieuw aan de scheidsrechter om te bepalen wie de kroon mocht opsteken. Gelukkig werd de inzet van Lukas beloond en kreeg hij de overwinning terecht toegewezen. Een mooie eerste kennismaking met het competitiejudo. Dat smaakt naar meer.

Stefan, Jimmy, Davy en Gaëtan